-


Νεκρολογία για την αξέχαστη συνάδελφο Χαρίκλεια Λούπα

Νεκρολογία

Για την αξέχαστη συνάδελφο Χαρίκλεια Λούπα


       

  Ο Οκτώβριος φέτος μας επεφύλασσε μια δυσάρεστη είδηση. Έφυγε από αυτή τη ζωή η αγαπητή συνάδελφος και φίλη πολλών από εμάς στη διαβητολογική κοινότητα, η Χαρίκλεια Λούπα. Τη Χαρίκλεια τη γνώρισα πολλά χρόνια πριν σε ένα από τα πρώτα διαβητολογικά συνέδρια της ΔΕΒΕ. Εξακολούθησε έκτοτε να συμμετέχει σε όλα μας τα ετήσια συνέδρια και κατά κανόνα με ανακοίνωση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της στη Διαβητολογία ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων στα πόδια των διαβητικών. Ήταν πάντα πολύ καλά ενημερωμένη στο αντικείμενό της και οι ανακοινώσεις της  επιστημονικά γίνονταν  πάντα με σεμνότητα αλλά και άριστη τεκμηρίωση.

Η Χαρίκλεια Λούπα πήρε πτυχίο ιατρικής από την Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ το 1980. Εντυπωσιακό είναι ότι ακολούθως πήρε δυο ιατρικές ειδικότητες κατά σειράν. Πρώτα της Βιοπαθολογίας το 1985 (πρώην Μικροβιολογίας) και κατόπιν της Παθολογίας το 1995. Ωστόσο η έφεση στη μάθηση την οδήγησε να κάνει επιπλέον άλλες δυο εξειδικεύσεις. Τη Λοιμωξιολογία το 2008 και τη Διαβητολογία το 2009. Την δεύτερη εξειδίκευση την πήρε τυπικά, δεδομένου ότι πολύ νωρίς είχε ασχοληθεί με τη Διαβητολογία υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Δημήτρη Βογιατζόγλου. Για την Λοιμωξιολογία δεν δίστασε να μετεκπαιδευτεί σε ηλικία 46 ετών επί ένα χρόνο στο Cleveland των ΗΠΑ.

Η Χαρίκλεια Λούπα ήταν διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ από το 1984, εργάστηκε επί χρόνια ως επιμελήτρια Β και Α και έγινε τελικά το 2011 διευθύντρια ΕΣΥ στη Β’ Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ. Στο ίδιο νοσοκομείο ήταν από το 2010 υπεύθυνη στο ιατρείο φροντίδας διαβητικού ποδιού.

Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της Χαρίκλειας Λούπα φαίνεται κι από τους αριθμούς ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων (14 άρθρα σε ξένα περιοδικά, 18 σε ελληνικά, 81 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 167 ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια).  Συμμετείχε στη συγγραφή των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Τρεις ανακοινώσεις της βραβεύθηκαν σε συνέδρια και επίσης βραβεύθηκε σε διαγωνισμό ιατρικών φωτογραφιών της ΔΕΒΕ.

Εκτός όμως από την αγάπη στην ιατρική την οποία με πολλή αφοσίωση και αποτελεσματικότητα  άσκησε, η αγαπητή μας Χαρίκλεια είχε άλλες δυο αγάπες. Την αγάπη για τη φωτογραφία και την αγάπη για τα ζώα, που είναι ίδιον των ευαίσθητων ψυχικά ανθρώπων.

Παραθέτω παρακάτω έναν μικρό κατάλογο των φωτογραφικών συμμετοχών της:

1. Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Άνθρωποι», στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Αχαρνές, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2011).

2. Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Άνθρωποι», στο πλαίσιο Αφιερώματος στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, 8 Δεκεμβρίου 2013, Αμφιθέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού (Καλυβίων), Αθήνα.

3. Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Άνθρωποι - ένα παράθυρο στο χρόνο», στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, 1-4 Φεβρουαρίου 2018, Αθήνα.

4. Διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου και 10ου Πανευρωπαϊκού Επιστημονικού και Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Συνεδρίου, Ξενοδοχείο Majestic hotel and spa με τίτλο: «Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν» στις 3-6 Μαΐου 2018, Ζάκυνθος αλλά και σε Αθήνα (3-5 Μαΐου 2019) και Θεσσαλονίκη (6-13 Σεπτεμβρίου 2019).

Απόρροια της συμμετοχής της στην παραπάνω έκθεση ήταν ένα ενδιαφέρον βιβλίο, ιστορικό τεκμήριο θα έλεγα, με τη συμμετοχή και άλλων τριών ερασιτεχνών φωτογράφων με τίτλο Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν, και μόνιμη έκθεση φωτογραφίας στη Νήσο Σπιναλόγκα, 8/4/2019-31/10/2019.

Η Χαρίκλεια Λούπα ήταν μια εξαίρετη επιστήμονας, φωτεινή προσωπικότητα με ευγένεια ψυχής που ξεχώριζε στα συνέδριά μας. Το κενό που θα αφήσει η πρόωρη απώλειά της στη διαβητολογική κοινότητα  της χώρας μας θα είναι εμφανές. Εκφράζω δια της παρούσης νεκρολογίας τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και είμαι βέβαιος ότι τα αισθήματά μου για αυτήν είναι αντίστοιχα σε όλους τους γιατρούς και ασθενείς που την είχαν γνωρίσει. Καλό σου ταξίδι Χαρίκλεια


Δημήτριος Θ. Καραμήτσος

Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

-
-

Κοινωνική Δικτύωση

Επισκεφθείτε τη σελίδα Facebook της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

-
-

Λίστα Επικοινωνίας

-
Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε περιοδικές ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητές μας!
-
-

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γ. Παπανδρέου 39 (πρώην Ανθέων) ΤΚ 54646 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310250034
Fax: 2310250084
E-mail: [email protected]

-