-


Συχνές Ερωτήσεις

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η δίψα, η πολυουρία, και μερικές φορές έντονη πείνα που οδηγεί σε πολυφαγία. Παρά την πολυφαγία, δεν υπάρχει πάντα αύξηση του βάρους. Αντίθετα, μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια του βάρους, ιδίως σε νεαρά άτομα. Μερικές φορές, εμφανίζεται και θάμπωμα στην όραση, δηλαδή το παιδί ή ο ενήλικας δεν βλέπει καθαρά. Επίσης, μπορεί να παρουσιάζονται ενοχλήσεις και φαγούρα στα γεννητικά όργανα.

Ας σημειωθεί ότι, αρκετές φορές, βρίσκεται αυξημένο το σάκχαρο στο αίμα χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα του διαβήτη που ήδη αναφέρθηκαν.
Στον φυσιολογικό οργανισμό οι διάφορες τροφές χρησιμοποιούνται με τη βοήθεια της ινσουλίνης, η οποία είναι απαραίτητη, ώστε τα κύτταρα να παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται. Η ινσουλίνη είναι μία ουσία (ορμόνη) που παράγεται από το πάγκρεας, το οποίο είναι ένα όργανο, που βρίσκεται πίσω από το στομάχι.

Ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται όταν η ινσουλίνη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Τότε, το σάκχαρο που παίρνει ο οργανισμός από την τροφή, παραμένει στο αίμα και δεν μπαίνει μέσα στα κύτταρα. Έτσι, το σάκχαρο (γλυκόζη) βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στο αίμα.

Άρα, ο Σακχαρώδης Διαβήτης εμφανίζεται πάντα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Αν μάλιστα το σάκχαρο αίματος ξεπεράσει κάποια όρια, δεν μπορεί συγκρατηθεί από τους νεφρούς και εμφανίζεται στα ούρα. Έτσι, προκαλείται πολυουρία γιατί το σάκχαρο που περνάει στα ούρα παρασύρει και νερό.

Σακχαρώδης Διαβήτης = υψηλό σάκχαρο στο αίμα
Υπάρχουν οι εξής τύποι διαβήτη:

  • ο τύπος 1 στον οποίο το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη
  • ο τύπος 2 στον οποίο το πάγκρεας παράγει μεν ινσουλίνη, αλλά όχι όση χρειάζεται ο οργανισμός
  • ο διαβήτης της εγκυμοσύνης
  • ο διαβήτης ως συνέπεια άλλων νοσημάτων (π.χ. παθήσεις παγκρέατος και ορισμένες ενδοκρινοπάθειες) και μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη)
Στα περισσότερα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη κληρονομείται μόνο μία προδιάθεση για την πάθηση. Αυτό δε σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν κληρονομήσει μία προδιάθεση θα εμφανίσουν οπωσδήποτε διαβήτη. Η πιθανότητα να εμφανίζουν διαβήτη τα παιδιά είναι πολύ μικρή (κάτω του 5%). Αντίθετα, στα παιδιά των ατόμων με ΣΔ τύπου 2, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για εμφάνιση διαβήτη στην ενήλικη ζωή τους.
-
-

Κοινωνική Δικτύωση

Επισκεφθείτε τη σελίδα Facebook της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

-
-

Λίστα Επικοινωνίας

-
Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε περιοδικές ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητές μας!
-
-

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γ. Παπανδρέου 39 (πρώην Ανθέων) ΤΚ 54646 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310250034
Fax: 2310250084
E-mail: [email protected]

-